CCTV (Kamera) Sistemleri
CCTV teknolojisindeki gelişmeler sonucunda video ile gözetim günümüzde mevcut olan en değerli korunma, güvenlik ve yönetim aracı halini almıştır. Mağazalar hırsızları ve dürüst olmayan çalışanlarını izlemek, asılsız kaza iddialarına karşı kanıt toplamak ve birbirinden yüzlerce kilometre uzaklıktaki mağazalarda sergilenen malları gözetim altında tutmak için CCTV sistemlerinden yararlanmaktadır. İmalatçılar, hükümetler, hastaneler ve üniversiteler ziyaretçilerin ve çalışanların kimliğini tespit etmek, tehlikeli çalışma bölgelerini izlemek, hırsızlığa karşı korunmak ve bina ve park alanlarında güvenliği sağlamak için CCTV sistemleri kullanmaktadır. Teknolojinin mümkün kıldığı ölçüde CCTV sistemleri için yeni kullanım imkanları da doğmaktadır. Korunma ve güvenlik alanındaki faydaları dikkate değerdir.
Ancak, şunu da akılda tutmak gerekir ki CCTV sistemleri kendi başlarına bir koruma sağlamazlar. Sistemi kullanan kişiler onun kapasitesi hakkında bilgi sahibi, kullanımında vasıflı olmalı ve kameraya yakalanan görüntü ve olaylara derhal tepki verebilmelidir.
CCTV sisteminin seçimi kullanıcının ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Güvenlik danışmanı ve karar verme yetkisine sahip olan kişiler sistemi satın almadan önce amaçlarını gözden geçirmeli ve CCTV sistemlerin kurulacağı ortamları analiz etmelidir. Ayrıca, neyi hedeflediklerini net olarak bilmelidirler; Geniş alanları (oto parklar) mı, yakın görüntüleri mi (otomobil plâkaları), hareketsiz görüntüler mi (garaj kapıları), hareketli görüntüler mi (hareket halindeki araçlar), sürekli video kaydı mı yoksa sadece belirli zamanlarda ya da alarm durumunda mı kayıt gerektiği konusunda karar vermelidirler.
CCTV sistemlerinin belli başlı kullanım alanları;

Güvenlik Alanındaki Uygulamalar
-
Satış yapılan alanın, büroların, bina çevresinin, depoların, yükleme bölgelerinin ve oto park garajlarının açıkça izlenmesi suretiyle hırsızlık ve şiddet olaylarının gözlemlenmesi ve kaydedilmesi.
-
Çok sık kullanılmayan hassas alanların (örneğin, gizli kayıtlar, kasalar, vb.) izlenmesi.
-
Veznelerde hırsızlıkların önlenmesi maksadıyla satış noktasındaki istisnai alanların (yazar kasalarda boşlukların, yığılmaların vb.) izlenmesi.
-
Mağazalarda hırsızlık olaylarının gözlemlenmesi ve kaydedilmesi.
-
Hareketli kamera ile pan-tilt ve zoom fonksiyonları programlanarak "devriye" sistemi uygulaması.
-
Gizli gözetim uygulanması (hukuken uygulanabilir alanlarda).
-
Bina ve müştemilatına giren ve çıkan kimselerin izlenmesi suretiyle erişimi kontrol altında tutulan yerlerde kontrol sistemleriyle bütünleşik uygulama imkanı.
İş Güvenliği Alanındaki Uygulamalar
-
Operatörlere hayati ya da sağlık açısından tehlike arz eden ortamlarda (örneğin tehlikeli maddelerin, kimyasal toksinlerin, vb. bulunduğu yerler) iş sahasını görme imkanı sağlamak.
-
Muhtemel kaza alanlarının izlenmesi.
-
Eğitim kurumlarında öğrencilerin ve öğretim kadrosunun güvenliğinin sağlanması amacıyla salon ve koridorların, ortak kullanım alanlarının ya da yüksek risk alanlarının izlenmesi.
-
Güvenlik görevlilerine, polise, itfaiyeye ya da acil sağlık personeline zamanında haber verilmesini sağlayarak bazı kazalarda zarar ve hasarın azaltılması.


Yönetim Aracı Olarak
-
Personelin eğitimi, raflardaki stokların kontrol edilmesi ve satış alanının, üretim hattının, vb. İzlenmesi.
-
Personelin, müşterilerin ve ziyaretçilerin korunması hususunda yönetimin hassasiyetinin gösterilmesi ve muhtemel olumsuz izlenimlerin ve davaların önlenmesi ya da azaltılması.
-
Video görüntülerinin manyetik bantlara ya da sabit disklere olayların kaydedilmesi. Bu görüntüler suçluların yargılanması sırasında delil olarak veya eğitici maksatla kullanılabilir.
CCTV sistemleri erişim kontrolü, varlıkların izlenmesi, hırsız ihbar, yangın algılama ve diğer can güvenliği sistemler ile genel güvenlik tedbirlerine uygun şekilde entegre edildiğinde CCTV sistemlerinin "sessiz tanıklığı", diğer elektronik güvenlik sistemlerinin insanlar ve mal varlığı üzerindeki etkilerini görebilme ve gözden geçirebilme imkanı sunmaktadır.
Doğru kamera sistemini seçmek sizin için ne kadar önemli ?
Analog kamera , IP kamera, Analog HD, HD-SDI, HD-CVI, HD-TVI, box, dome, speed dome, bullet, cube, iç ortam, dış ortam, gece görüşlü, IR Led'li, vandal, discreet, 180/360 derece, panaromik, CCD, CMOS, lux değeri, çözünürlük, dar açı, geniş açı, varifocal, auto iris, BLC, WDR, sens-up, DNR, OSD, alarm input-output, maskeleme, hareket algılama, vb. onlarca kavram yalnızca kamera tarafında dikkatle değerlendirilmesi gereken özelliklerdir.
Doğru projelendirme için kamera özelliklerinin yanında, kayıt çözünürlüğü, kayıt süresi, kayıt hızı, kayıt metodu (sürekli kayıt, alarm anında kayıt, harekete duyarlı kayıt, haftalık plana uygun kayıt), görüntü kayıtlarında veri güvenliği ve sürekliliği (RAID1, RAID5, RAID6), kayıt performansı (RAID0, RAID10), aynı anda kayıt edilecek kamera sayısı, çözünürlüğü, görüntü kalitesi, frame sayısı, aynı anda izleme yapacak istemci sayısı ve kamera ile kayıt merkezi arasındaki mesafeye göre video kayıt sistemi ile altyapı-kablolama methodu en ince ayrıntısına kadar detaylı olarak hesaplanmalıdır.
Kamera sistemlerinde de amaca uygun sonuçlar elde etmek için 7 altın kurala dikkat edilmelidir.
-
İhtiyacın tam olarak belirlenmesi ve risklerin doğru tanımlanması.
-
Fazla ya da eksik cihaz barındırmayan, optimum sistem tasarımı.
-
Uluslararası standartlara uygun kaliteli ekipman seçimi.
-
Ortam koşullarına ve teknik standartlara uygun altyapı.
-
Kurulum ve devreye alma işlemlerinin konusunda uzman sertifikalı personel tarafından yapılması
-
Operatör ya da son kullanıcının detaylı eğitimi.
-
Satış sonrası düzenli bakım ve servis hizmetleri.
Güvenlik amaçlı kamera sisteminin projelendirilmesi bilgi ve deneyim gerektirir. Ücretsiz destek ve bilgi almak için ürün sorumlusu proje destek mühendislerimiz veya müşteri temsilciniz ile iletişime geçebilirsiniz.



IP Kamera Sistemleri
IP Video Gözetim uygulaması, yaratılan sayısal görüntü dizilerinin kablolu ve kablosuz IP ağları üzerinden her türlü uç noktaya kadar aktarılması, diğer sistemlere entegre edilmesi ve kontrol edilmesi olarak tanımlanabilir.
Network kameraları doğrudan IP tabanlı ağlara bağlanıp, ağ üzerindeki uygulamalar ile entegre olabilmekte, uzak noktalara konulduğunda ağ ve ya internet üzerinden erişilebilmektedirler. Network üzerindeki tüm kayıt ortamları (NAS, SAN) kamera görüntüsünün kaydedilmesinde ve arşivlenmesinde kullanılmaktadırlar.
Analog HD Kamera Sistemleri
AHD (Analog High Defination) teknolojisi HD (720P) /Full HD (1080P) görüntü, ses ve kontrol sinyallerini geleneksel CCTV (Kapalı Devre Kamera sistemi) altyapısı (koaksiyel kablo) üzerinden 500 metreye kadar gecikmesiz ve düşük kayıpla taşıyan bir iletim teknolojisidir.
AHD (Analog HD), HD-CVI (High Definition Composite Video Interface), HD-TVI (High Definition Transport Video Interface), HD-SDI (High Definition Serial Digital Interface), gibi üretici firmalara göre farklı formatları vardır.
Hybrid Kamera Sistemleri
Analog ve IP kameraların birlikte kullanıldığı sistemlerdir. Eski analog kamera sisteminin yeni nesil IP kamera sistemine taşınması, bir ya da iki kamera kullanılan şubelerin merkezden izlenmesi ve kamera görüntülerinin merkezde kayıt edilmesi, kamera sistemi satınalma ve işletim maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla Hybrid Sistemler tercih edilebilir.